София, ул.Житница 3, бл.2
+359 885 025 075

Санират блока на части, ако е голям

Големите блокове, при които има множество входове, да могат да се обновяват на части, а не като цели сгради. Това е една от промените, които се готвят в националната програма за саниране.

Предложението е на Националното сдружение на общините, а от Министерството на регионалното развитие са склонни да го приемат. Не можем да си позволим санирането да е през вход, но е възможно да се прави на отделни секции от сградите, които са с по десет входа например, а след това да бъдат санирани и останалите, заяви наскоро министър Лиляна Павлова.

Проблемът възниквал при създаването на сдружение на собствениците в блокове с много секции и с 200 до 700 апартамента. Например в блок с 8 входа и 4 секции собствениците от две са съгласни да учредят сдружение и да кандидатстват за безплатно саниране. От другите две обаче има несъгласни и така проектът се спира.

“Трябва да видим какво пречи на програмата, а не да искаме на всяка цена целият блок да се обнови. В големите градове има сгради, които са като малки населени места по брой на жилища, освен това секциите са разделени от фуги и е

възможно да

бъдат санирани

самостоятелно”, твърди Гинка Чавдарова, председател на Националното сдружение на общините.

Такова предложение до Министерството на регионалното развитие са направили и от столичната община, съобщи Влади Калинов, който е ръководител на групата, която оценява документите на сдруженията на собствениците. Когато хората от несъгласните входове видят, че съседните секции са обновени, това може да ги накара и те да го поискат, казва той.

Калинов твърди, че в София по-лесно се сдружават хората от високите блокове, въпреки многото жилища, защото се познавали, докато при сградите с много секции това ставало трудно.

Другото предложение за промяна в програмата е блок да се санира, дори да не са съгласни 100% от собствениците.

Не е редно процесът за цели сгради да се стопира при 98% съгласие на собствениците само защото обитателите на 1-2 апартамента не искали, казва министър Павлова.

Тя уточни, че със сдружението на общините се анализират тези случаи и до края на април ще предложи на Министерския съвет промяна.

Друго предложение на сдружението на общините е да се позволи сгради с 35 апартамента да могат да кандидатстват в програмата. В момента се изисква жилищата са да най-малко 36.

До този момент

общият брой на

регистрираните

сдружения

е над 1600

В Българската банка за развитие имало подадени над 600 заявления за финансиране, а сключените договори са над 370.

Най-много са сдруженията в Благоевград – 166. По този показател градът изпреварва София, където има 141. Пак в Благоевград има 87 договора между общината и сдруженията на собствениците, в София са 13. Според Влади Калинов в София много хора не вярвали в програмата и спъвали възможността за безплатното обновяване на сградите.

Третият град в класацията е Хасково – там сдруженията са 136, а сключените договори с общината – 51. (Как се сдружават в градовете – виж таблицата.)

Държавата поема

всички разходи

по програмата за саниране, от собствениците няма да се изисква никакво плащане. Предвидени са конструктивно и енергийно обследване на блока и издаване на технически паспорт. От 2017 г. ще започнем да искаме технически паспорти на сградите и мерките, които са записани в тях, да започват да се изпълняват, казва Калинов.

Включено е конструктивно обновяване на сградата, където се окаже, че има дефекти по връзките на панелите. Програмата предвижда изолиране и ремонт на покривите, както и на подпокривните стени.

Ще се изолира цялата сграда отвън. Ако са санирани отделни апартаменти, изолацията им няма да се премахва, а ще се допълни, ако е тънка. Няма да се премахва остъкляването на балконите, там където е старо, ще се подменя.

Ако блокът реши,

инсталацията за

парно може да

се направи от

вертикална

хоризонтална

и да се монтират топломери за всеки апартамент. Така ще се елиминират възможностите да се краде от съседите, тъй като топлинната енергия ще се мери при влизането в жилището, а няма да се разпределя с уреди. Възможно е подмяна в общите части и на елинсталацията. Ако е предписано при енергийното обследване, може да се поставят слънчеви панели.

линк към статията в 24 часа.bg

Свържете се с нас